Selasa, 16 Februari 2010

Punca isu buang bayi juga perlu diatasi

Isu buang bayi kini muncul lagi. Dalam tempoh seminggu terdapat empat bayi dilaporkan dibuang dengan berbagai bentuk. Malah ada yang sanggup membakarnya di tong sampah. Pilu dan menyedihkan !

Berbagai cadangan oleh masyarakat dikemukakan di media massa. Hatta kerajaan sendiri, menerusi kementerian tertentu mencadangkan agar bayi yang dilahirkan di luar diserahkan kepada kerajaan .

Hasrat kerajaan memang murni, namun ia cuma boleh menyelesaikan isu buang bayi tetapi punca kepada perbuatan buang bayi itu mungkin tidak boleh diselesaikan. Berdasarkan pendapat sestengah pihak isu itu datangnya dari perbuatan zina yang berleluasa. Maka untuk menghapuskan keadaan leluasa perbuatan zina bukan satu mudah.

Ini krana punca kepada perbuatan itu berbagai-bagai sekarang ini. Daripada pergaulan bebas yang berlebihan hingga kepada pendedahan dengan saluran yang beranika jenis dan kompleks, seperti internet dan sebagainya.

Masalah jaringan sosial juga dilihat turut menjadi puncanya, misalnya antara anak-anak dengan ibu bapa, keluarga, saudara terdekat, jiran tetangga, masyarakat setempat dan lain-lain lagi. Turut dilihat memain peranan ialah kedatangan `orang luar' yang membawa bersama mereka budaya `asing' dan sebagainya. Sebenarnya pola dan sistem sosial sekarang turut menjadi faktor kepada timbulnya permasalahan dan isu yang dihadapi sekarang ini.

Pendek kata jaringan sosial sekarang ini nampaknya tidak lagi terbatas kepada tempatan semata-mata tetapi bersifat global. Inilah masalahnya. Cuma apa yang boleh dijadikan penawar hanya dengan ajaran agama yang berterusan dan peningkatan pemantauan serta pengawalan oleh pihak terdekat sahaja menerusi berbagai mekansime yang difikirkan sesuai .

Tiada ulasan: