Ahad, 14 Februari 2010

Berhat-hati terhadap kemalangan melibatkan kanak-kanak di eskalator

Oleh Salleh Saad

Kemalangan yang melibatkan kanak-kanak ketika menggunakan eskalator di pasar raya nampaknya kerap berlaku di negara kita kebelakangan ini. Terbaru berlaku di sebuah pasar raya di Petaling Jaya. Ia melibatkan kanak-kanak berusia lapan tahun.

Berikutan kemalangan itu Jabatan Bomba dan Penyelamat terpaksa dipanggil untuk menyelamatkan kanak-kanak yang malang itu dan disaksikan sendiri oleh ibunya yang membawanya ke situ.Saya fikir yang menjadi faktor utama kemalangan itu seumpama itu tak di mana ia berlaku , adalah ibubapa atau siapa juga yang membawa bersama mereka kanak-kanak terutama yang berusia di bawah 12 tahun.

Tidak salah membawa kanak-kanak ke pasar raya tetapi tidak boleh leka daripada memberi perhatian dan pengawasan terhadap mereka . Tidak wajar dengan sebab kelekaan orang dewasa menyebabkan kanak-kanak mendapat kemalangan itu.

Kita sedia maklum sebagai kanak-kanak apalah yang mereka ambil pusing sangat tentang sebab akibat sesuatu perkara itu . Misalnya mereka tidak peduli tentang risiko yang mungkin akan diterima dari kesilapan menggunakan eskalator dan sebagainya.

Oleh itu siapa juga yang membawa anak-anak kecil perkara ini harus sentiasa jangan leka. Untuk memudahkan sikap itu wujud , saya rasa pihak pengurusan mana-mana pasar raya perlu meletak papan tanda amaran bahaya di setiap tingkat berhampiran eskalator.

Bahkan jika terdapat peruntukan undang-undang tertentu di bawah kemeterian perumahan dan kerajaan tempatan, maka perlu dipamerkan peruntukan itu di pintu masuk setiap pasar raya yang ada eskalator sebagai langkah peringatan atau implikasi undang-undang sekiranya berlaku kemalangan sedemikian rupa.Sama-sama kita jaga kanak-kanak kita dari terlibat kemalangan seumpama ini.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...