Selasa, 9 Februari 2010

Beri perhatian kepada kenderaan berat berhenti di lorong kecemasan lebuh raya waktu malam

Oleh Salleh Saad


Dalam tempoh hanya beberapa hari sahaja telah berlaku dua kemlangan maut di lebuh raya utara selatan yang membabitkan lori treler berhenti di tepi jalan (lorong kecemasan) pada waktu malam.

Kejadian pertama di kelometer 419.8 dekat susur keleuar Bukit Tegar, Selangor. Dalam kemalangan itu seorang pegawai kanan polis telah meninggal dunia kerana kereta yang dipandu pemandunya terlanggar belakang lori tereler yang berhenti di lorong kecemasan hala ke KL.

Kejadian kedua pula berlaku dekat di kilometer 252.3 dekat Senawang, negeri Sembilan yang menyebabkan enam sekeluarga meninggal dunia, juga kerana kereta mereka dikatakan terlanggar belakang lori yang sedang berhenti di lorong kecemasan.

Kedua-dua kejadian ini dan kejadian-kejadian sebelumnya yang berpunca dari keadaan serupa pada waktu malam. Pada pandangansaya pihak berkuasa yang mengendali lebuh raya khususunya hendaklah beri perhatian serius dan cari jalan mengatasinya segera.

Cara terbaik yang saya nampak , pihak berkuasa berkenaan hendaklah gunakan unit perondanya untuk `menghidu' segera kejadian kenderaan berhenti `di tepi jalan' dan melihat apa-apa keperluan sesuai seperti lampu klip amaran dan sebagainya yang boleh menunjukkan `ada kenderaan rosak' berhenti di lorong kecemasan. Lampu klip itu hendaknya boleh dilihat dari jarak jauh.

Ini memudahkan pengguna lain mengambil tindakan pantas mengelak sebarang kemungkinan berlaku kemalangan dan sebagainya. Saya rasa ini tidak sukar bagi mereka mengambil langkah sedemikian kerana difahamkan mereka mempunyai kelengkapan mencukupi . Ataupun jika perlu, gunakan tindakan-tindakan lain yang menasabah. Terpulanglah kepada budi bicara pihak berkenaan dan pihak-pihak berkuasa lain , asalkan kejadian seumpama itu dapat diatasi.

2 ulasan:

Leenoh berkata...

Salam Sahabatku.

Mauduk yang bermanfaat, diharap semua pihak akan mengambil berat dalam hal ini.

Pandangan Orang Kampung berkata...

Terima kasih sahabat.

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...