Ahad, 14 Februari 2010

Cadang fatwa terhadap penggunaan gula

Oleh Salleh Saad

Kerajaan mengambil dua pendekatan agak berbeza terhadap isu kepenggunaan gula dan rokok. Kedua-dua jenis bahan `kegemaran' ramai itu digolong sebagai antara faktor penymbang kepada `kemusnahan' hidup manusia.Oleh demikian bagi mengawal orang ramai menggunanya kerajaan mengambil pendekatan menaikkan harga rokok dari masa ke semasa pada pembentangan bajet negara.

Gula pula kerajaan cuba mengurangkan pemberian subsidi dari masa ke semasa juga.Kesan buruk rokok kepada manusia mengikut sudut pandangan kesihatan antara lain ia membawa penyakit kanser paru-paru , sedangkan gula pula membawa penyakit kencing manis. Kedua-dua penyakit itu disifatkan termasuk dalam golongan `penyakit kronik' yang sangat ditakuti manusia.Selain tindakan yang bersifat kewangan kerajaan telah juga mengambil tindakan dari aspek keagamaan bagi rokok.

Sejak pertengahan tahun 1990-an lalu pihak berkuasa agama Islam telah menfatwakan rokok sebagai haram. Bagi umat Islam sesuatu yang haram itu akan mendapat balasan dosa sekiranya dilakukan. Berikutan itu beberapa negeri di Malaysia telah menguatkuasakan fatwa tersebut , hanya beberapa negeri lagi difahamkan belum mengambil tindakan sama.

Namun tindakan pengawalan terhadap kepenggunaan gula setakat ini belum lagi nampak dibuat dari aspek keagamaan seperti fatwa dan seumpama. Dengan mengambil kira status impak gula ke atas kesihatan manusia sama dengan rokok, kini masyarakt Islam tertanya-tanya sama ada gula juga wajar difatwakan sebagai haram.Saya fikir pihak tertentu wajar membuat sesuatu di dalam perkara ini kerana ia boleh merungkai kekeliruan dan dapat menjelaskan kedudukan takrif `bahaya' atau `mudarat' dari sudut sebenar syarak kepada orang ramai, terutama umat Islam.

Tiada ulasan: