Sabtu, 27 Februari 2010

Di sebalik sambutan Maulidur Rasul

Oleh Salleh Saad

Sambutan Maulidur Rasul di seluruh dunia dilaporkan disambut dengan meriah di seluruh dunia. Kebetulan ia jatuh pada hari Jumaat di beberapa negara di sebelah timur ia juga menjadi sebahagian atau keseluruhan isi teks khutbah Jumaat.

Menyambut Mauliduru Rasul, dengan apa cara sekalipun, bermakna mempamerkan penghargaan terhadap kebangkitan Nabi Muhammad s.a.w. sebagai Nabi dan Rasul terakhir serta ajaran agama Islam sebagai agama keredaan Allah.

Sambutan juga mencerminkan kasih sayang umat Islam terhadap baginda Rasul s.a.w. dan sebagai syiar keagungan agama Islam itu sendiri secara keseluruhannya. Syiar bermaksud simbol.

Namun, dengan adanya pelbagai cara sambutan yang dilaporkan berlaku di seluruh dunia seperti ada yang membakar lilin, membakar bunga api dan lain-lain, timbul persoalan adakah itu merupakan simbol ajaran Islam atau satu simbol budaya sahaja ?

Amat diharapkan agar ia bukan sahaja disambut dengan pelbagai acara tetapi hendaklah juga disertakan dengan peningkatan penghayatan terhadap ajarannya sekali. Perpaduan seluruh umat Islam adalah merupakan syiar Islam terpenting.

Tiada ulasan: