Isnin, 22 Februari 2010

Kemalangan jalan raya dan anak yatim

Kesan kemalangan jalan raya memang menakutkan. Daripada cedera ringan yang boleh dirawat sebagai pesakit luar di klinik atau hospital sehingga ke cedera `berat' yang terpaksa diletakkan di wad kecemasan. Senario ini sudah disedari umum.

Namun, perkara yang belum tertonjol ialah wujudnya ramai anak-anak yatim akibat dari kemalangan jalan raya. Saya tersentak membaca laporan mengenai kemalangan jalan raya menjadi `punca' kepada wujudnya sebahagian dari 300,000 anak-anak yatim. Bayangkan !

Senario ini tentu bukan baru, tetapi ia tidak ditonjolkan. Saya berharap ia perlu ditonjolkan melalui iklan-iklan kempen keselamatan jalan raya kerana saya ia memberi impak psykologi yang besar kepada pengguna .

Golongan anak yatim harus menjadi perhatian serius masyarakat umum kerana golongan tersebut bukan sahaja kehilangan ibu bapa tetapi juga turut hilang tempat bergantung menafkahkan mereka. Kesihanilah mereka ! Fahamilah bahawa mereka juga terpaksa hidup seperti orang lain, belajar dan sebagainya seperti orang lain .

Ketika di jalan raya kita harus selalu mengingatkan senario ini di benak kita agar sama-sama berwaspada ketika menggunakan jalan raya.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...