Sabtu, 27 Februari 2010

Kerajaan hendaklah bertindak tegas terhadap pelaksanaan logo halal

Oleh Salleh Saad

Setelah sekian lama umat Islam di negara ini menunggu penyeragaman logo halal kini hampir menjadi kenyataan apabila kerajaan mengumumkan akan menguatkuasakannya pada tahun depan setelah akta berkenaan diluluskan Parlimen tidak lama lagi.

Kedudukan sekarang sangat mengelirukan. Ada berbagai bentuk logo halal dipamerkan di barangan, terutama barang-barang makanan berbungkus. Susah bagi orang ramai memastikan kesahihannya.

Dengan wujudnya akta baru itu difahamkan Jakim diberi kuasa penuh dari segi menyeragam , mengeluarkan logo dan sijil halal dan juga menguatkuasakan akta tersebut.

Langkah kerajaan itu memang tepat pada masanya dan amat dialu-alukan. Kerajaan yang mempunyai kuasa penuh dalam hal ini perlu mengambil tindakan tegas bagi membendung wujudnya kepelbagaian logo halal sehingga menimbulkan perasaan was-was dan keliru di kalangan masyarakat Islam yang perihatin.

Selain itu, apa yang sangat diharapkan adalah ketegasan kerajaan dari segi penguatkuasaannya supaya bukan sahaja tidak lagi wujud ketidakseragaman logo halal tetapi juga logo-logo tiruan.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...