Rabu, 17 Februari 2010

Lambakan kakitangan kerajaan ada kebaikannya

Baru-baru ini menerusi laporan media kita diberitahu kerajaan akan menambahkan lagi anggota pasukan keselamatannya serta perubahan kenaikan gaji mereka. Ini bermakna jumlah kakitangan akan meningkat dan peruntukan kewangan kerajaan juga dijangka turut meningkat.

Lantaran itu terdengar sestengah pihak mempertikaikannya sebab dikatakan dengan langkah itu beberapa cukai dikenakan kerajaan kepada rakyat, termasuk cukai bersendirian, cukai syarikat dan lain-lain lagi.

Kerajaan tentu ada rasionalnya sendiri untuk `melambakkan' kakitangannya. Namun sebagai rakyat kita dapat mencongak rasional di sebalik perlambakan kakitangan kerajaan itu.

Antaranya yang jelas ialah kerana di negara kita kebelakangan ini sudah wujud pertembungan antara pertambahan penduduk dengan perlambakan pendatang asing . Sebahagian dari mereka ada pula yang datang secara `haram' (PATI).

Berikutan pertembungan itu sudah tentu berlaku kesesakan sosial yang amat besar. Impak dari kesesakan sosial ini antara lain ialah gejala sosial seperti jenayah. Pada masa sama PATI juga harus ditangani oleh kerajaan . Ini juga memerlukan kakitangan yang cukup.

Dan kalau gejala sosial seperti jenayah sudah berleluasa siapa yang akan tanggung susah ? Begitu juga kalau pendatang asing terlalu ramai, terutama PATI hingga sukar dikawal , siapa yang susah ? Sudah tentu rakyat. Oleh itu tidak mengapalah kalau kerajaan mengguna sebahagian kutipan cukai itu untuk diperuntukan kepada kakitangannya.

Apa yang penting akibat dari tindakan itu ialah rakyat boleh hidup selesa, selamat, dapat menguruskan perniagaan, senang cari makan, boleh bergerak ke sana sini, dapat berhubung dengan keluarga , dengan rakan-rakan, berhibur, makan angin, jamuan terbuka, dan sebagainya.

Tiada ulasan: