Isnin, 22 Februari 2010

Langkah perlindungan terhadap wanita tempatan berkahwin lelaki luar

Laporan berita dalam Berita Harian di muka depan (22 Februari 2010) mengatakan kerajaan Indonesia menggubal undang-undang berhubung dengan lelaki luar yang hendak berkahwin dengan wanita Indonesia dikenakan bayaran sebanyak 500 juta rupiah (RM170,000)sebagai wang `jaminan' nafkah sekiranya berlaku perceraian. Wang itu, menurut laporan tersebut, perlu dimasukkan ke dalam Bank Islam dan tidak boleh dikeluarkan sehingga berlaku perceraian dan anak mencapai umur 21 tahun.

Isu tersebut saya kira menarik dan sesuai untuk dilaksanakan di negara kita . Oleh itu mengapa tidak pihak berwajib di negara kita juga mengambil langkah sama ?

Mungkin jumlah bayaran yang bakal dikenakan dan syarat-syarat lain tidak sama, namun kajian kesesuaian, saya rasa perlu dilakukan demi menjaga kaum wanita kita daripada teraniaya sekiranya berkahwin dengan lelaki luar.

Saya rasa sudah sampai masanya untuk kita mengambil langkah sama bagi memberi perlindungan terhadap kaum wanita kita di dalam hal-hal seperti ini. Saya harap kementerian yang berkaitan dengan wanita dan masyarakat dapat memberi perhatian terhadap perkara ini serta mengambil tindakan susulan.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...