Sabtu, 13 Februari 2010

Negara perlukan masyarakat harmoni

Oleh Salleh Saad

Menjelang tahun baru 2010 ini negara kita dilanda oleh isu-isu yang kurang selesa terutama isu-isu yang berkaitan dengan agama. Negara kita sejak sebelum merdeka lagi sudah didiamai oleh rakyat pelbagai kaum, budaya, adat resam dan agama.Malah dari segi peemerintahn negara pun ia ditadbir oleh gabungan parti-parti politik yang mewakili pelbagai kaum, budaya dan agama.

Sejak merdeka hingga masa ini gabungan parti-parti itu mampu memerintah dengan aman dan makmur.Sebenarnya kepelbagaian kaum, budaya dan agama tidak menjadi masalah . Apa yang penting ialah kita sewajarnya saling hormat menghormati antara satu sama lain bagi menjamin keadaan yang harmoni dan tenteram yang dikecapi selama ini akan berterusan buat selama-lamanya.

Ia kerana menerusi keadaan yang sedemikian membolehkan kita menjalani kehidupan bersosial, beragama serta berbudaya dengan licin dan tenteram, tanpa ada gangguan oleh apa jua elemen yang tidak sihat.Seperti kita sedia maklum pelabur-pelabur sama ada dari dalam atau dari luar negara juga memerlukan keadaan hubungan antara sesama rakyat berada di dalam situasi yang harmoni, bukan kucar kacir dan sebagainya di samping kestabilan politik.Sistem demokrasi sahaja tidak memadai bagi sesebuah negara sekiranya aspek-aspek lain seperti keharmonian sosial tidak wujud.

Ini kerana ia tidak akan menyumbang kepada pulangan positif kepada pelaburan .Malah kesan sampingan lain mungkin lebih banyak timbul seperti rakyat tidak bebas bergerak untuk bekerja , berniaga, belajar dan sebagainya.Sudah tentu situasi seperti ini akan membantut pertumbuhan ekonomi sama sekali. Justeru rakyat keseluruhannya akan menghadapi kesukaran hidup. Oleh itu kita harus mencari jalan yang lebih mengutungkan kepada semua pihak .

Tiada ulasan: