Sabtu, 13 Februari 2010

Program kerja di rumah menguji integriti

Oleh Salleh Saad

Kementerian Kerja Raya telah memperkenalkan Program Kerja Dari Rumah mulai awal tahun ini. Saya rasa ini merupakan buat julung kalinya program seumpama ini diperkenalkan dalam sektor perkhidmatan awam Malaysia.

Difahamkan seramai 39 orang dipilih untuk program tersebut.Saya ingin mengucapkan syabas kepada kementerian berkenaan dan ucapan sama juga kepada mereka yang terpilih. Semoga program ini akan berjaya dan menjadi ikutan kepada lain-lain kementerian di masa depan.

Apa yang ingin saya ketengahkan di sini ialah mengenai beberapa cabaran yang mungkin akan dihadapi oleh mereka yang terpilih ketika melaksanakan tugas tersebut. Kemungkinan ini adalah berasaskan pendapat saya semata-mata.Antara cabaran itu saya lihat ialah dari segi perubahan persekitaran tempat kerja.

Perubahan ini dilihat akan mempengaruhi psykologi dan sebagainya. Ini kerana susana di pejabat pasti berbeza dengan suasana di rumah. Justeru suasana bekerja juga turut berubah.Di pejabat tiada di kelilingi oleh keluarga. Semuanya rakan-rakan sekerja belaka. Sedangkan di rumah pula adalah sebaliknya. Oleh itu di rumah memerlukan persefahaman yang meluas daripada semua pihak.

Lagi pun suasana bekerja di pejabat boleh dikatakan secara zahirnya sentiasa diawasi secara langsung oleh pihak yang lebih atas, namun mungkin berbeza sedikit ketika bekerja di rumah , meskipun kini terdapat kaedah komunikasi yang canggih yang boleh digunakan sebagai `peratara' untuk tujuan pengawasan.Justeru ini dilihat sebagai cabaran yang agak besar.

Ia memerlukan kesabaran, kejujuran malah tidak keterlaluan kalau dikatakan memerlukan tahap keimanan yang tinggi, selain dari aspek disiplin.Dari aspek lain saya rasa kurang begitu mencabar , bahkan dari segi kewangan dan masa sudah pasti ia lebih menjimatkan berbanding dengan di pejabat, lebih-lebih lagi kalau kedudukan tempat tinggal dengan pejabat itu jauh berpuluh-puluh kilometer.Apapun saya cukup kagum dengan mereka yang terpilih untuk program ini.

Ini kerana ia bukan sahaja satu suasana kerja yang mudah walaupun seolah-olah nampaknya mudah tetapi terpaksa berhadapan dengan keadaan bekerja berbeza sama kali dengan di pejabat yang sejak sekian lama dilalui.Oleh itu diharapkan mereka yang terlibat itu akan dapat melaksanakan dengan jayanya seperti ditentukan oleh majikan mereka dan semoga program printis ini boleh menjadi `program tetap' bagi sektor-sektor terpilih di dalam sektor perkhidmatan awam keseluruhannya. Ini kerana ia dilihat ada kebaikan tertentu sekiranya dilaksanakan secara penuh iltizam.

Tiada ulasan: