Sabtu, 13 Februari 2010

Satu pengiktirafan bermakna

Oleh Salleh Saad

Tidak dinafikan semakin padat penduduk di sesebuah negara itu semakin banyaklah kejadian jenayah berlaku. Senario ini tentulah menimbulkan rasa takut serta cemas di kalangan masyarakat.Namun senario ini boleh dihadapi dengan jayanya jika ada kerjasama antara rakyat dengan kerajaan, terutama dengan pasukan keselamatan.Dalam hal ini nampaknya kerajaan amat peka.

Ini berikutan dengan usaha mengambil pelbagai langkah untuk menghadapinya seperti menambahkan keanggotaan pasukan keselamatan, polis dan sebagainya di samping usaha-usaha menambahbaikan perkhidmatan kepada rakyat keseluruahnya.Selain itu usaha-usaha juga dilakukan bagi memperluaskan lagi liputan pengawasan serta pencegahan jenayah, misalnya pada tahun ini kerajaan menerusi PDRM telah mengambil 1,533 anggota Sukarelawan Simpanan Polis (SSP) dari Angkatan Relawan Rakyat (Rela) dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) .

Langkah ini dilihat amat tepat dengan tuntutan dan keperluan semasa , terutama di kawasan-kawasan yang dikelasfikasikan sebagai `panas' seperti di Kuala Lumpur, Johor, Pulau Pinang dan lain-lain. Kita patut berterima kasih dan bersyukur.Ini juga dilihat merupakan satu pengiktirafan bermakna kepada kedua-dua agensi tersebut .

Ini kerana kedua-duanya sebelum ini pun didapati banyak `membantu' agensi-agensi lain, khususnya di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) ketika membuat sesuatu operasi.Apa yang diharapkan ialah kerjasama dari rakyat dalam usaha untuk menghapuskan kegiatan jenayah yang semakin banyak itu. Juga dipercayai melalui perhatian serius kerajaan terhadap perkara ini serta kerjasama semua pihak ia akan menghasilkan natijah yang baik.

Tiada ulasan: