Isnin, 8 Mac 2010

Bersama mencegah penyakit diabetes

Oleh: Salleh Saad

Catatan ini pada kali ini hanya sekadar untuk berkongsi senario penyakit kencing manis (diabetes) yang sedang dihadapi oleh sebahagian masyarakat kita di negara ini dan pada masa sama mengajak berkongsi usaha melindungi diri masing-masing daripada terkena penyakit tersebut, dengan izin Allah.

Menurut kenyataan Persatuan Diabetes Malaysia (PDM) seperti disiarkan oleh sebuah akhbar sisipan dianggarkan jumlah penghidap penyakit diabetes di negara ini hampir mencecah 2 juta orang.

Dari jumlah itu dilaporkan Melayu 1,028160, Cina 432,288, dan India 226,064. Perangkaan ini menunjukkan orang Melayu adalah yang teramai. Mungkin ada sebab-sebab tertentu terjadi demikian.

Kenapa orang Melayu mendahulu kaum lain ?

Menurut pakar ia berpunca daripada, " amalan pemakanan masyarakat Melayu banyak menyumbang kepada peningkatan kes diabetes".

Menurutnya lagi," Faktor keturunan juga menjadi penyumbang kepada penularan penyakit diabetes di kalangan kaum Melayu."

Maka di sini secara umumnya kita telah pun tahu puncanya. Apa yang patut kita usahakan bersama ialah cuba mengelak diri kita dan juga ahli keluarga daripada penyakit tersebut melalui beberapa cara, antara lain :

i) - Menjaga pemakanan kita mengikut nasihat dan panduan perubatan.

ii - Menjaga kesihatan diri mengikut keperluan serta kaedah yang digalakkan oleh bidang kesihatan.

iii - Mengamalkan cara makan mengikut garis panduan agama (Islam). Islam mengajar cara-cara tertentu dari pemakanan dan makan/minum.

iv - Mengamalkan doa-doa tertentu mengikut ketetapan agama seperti yang diajarkan oleh Rasulullah SAW dan para ulama .

v - Atau lain-lain cara yang boleh membantu pencegahan penyakit tersebut yang tidak bercanggah dengan syariat agama.

Semoga Allah melindungi kita dan ahlim keluarga dan sahabat-sahabat kita daripada menghidapi penyakit-penyakit merbahaya, amin.

Tiada ulasan: