Isnin, 8 Mac 2010

Bukti tamadun awal Kedah

Oleh: Salleh Saad

Dengan terjumpanya monumen dan batu bersurat di kampung Sungai Batu, dekat Merbok dalam daerah Kuala Muda, Kedah oleh sepasukan pengkaji arkiologi dari Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang beberapa hari lalu membuktikan negeri Kedah sebuah negeri terawal maju di rantau Asia Tenggara.

Batu bersurat dan monumen yang dijumpai itu menggambarkan ketemadunan yang dicapai negeri Kedah melebihi 1,900 tahun lama iaitu di sekitar abad pertama masihi.

Penemuan itu dan beberapa penemuan lain sebelum ini seperti candi di Batu Pahat, Merbok , menjadikan Lembah Bujang sebagai kawasan penting pusat ketamadunan awal negeri Kedah.

Kawasan Lembah bujang memang terkenal dengan `sejarah awal negeri Kedah' kerana terdapat beberapa barang bukti ketamadunan itu . Di sekitar kawasan itu, yang dahulunya dipenuhi dengan kebun dan ladang getah serta perkampungan tradisonal Melayu, kini kelihatan seperti sebuah pekan kecil.

Betapa tidaknya ! Kawasan itu kini di samping perkampungan tradisional , terdapat beberapa kawasan perumahan apabila beberapa projek perumahan dibangunkan di situ, sama ada yang telah diduduki atau sedang dalam proses pembinaan .

Selain itu, juga terdapat dua pusat pendidikan penting iaitu Uinversiti Teknologi Mara UiTM, cawangan Kedah dan Maktab Rendah Sains Mara.

Apakah penemuan itu akan menjadi inspirasi bagi meningkatkan lagi usaha untuk memajukan negeri Kedah supaya setanding dengan negeri-negeri lain di Malaysia ?

Tiada ulasan: