Sabtu, 6 Mac 2010

Mewajibkan pelajar asing di IPT ambil subjek bahasa Melayu: satu langkah betul

Oleh Salleh Saad

Bahasa Melayu telah dimaktubkan dalam Perlembagaan Persekutuan sebagai bahasa rasmi negara. Maknanya ia harus diperkembangkan penggunaanya secara rasmi oleh kerajaan menerusi segala saluran rasmi yang ada, termasuk kementerian, jabatan dan agensi kerajaan.

Sehubungan itu, sekalung tahniah wajar diberikan kepada kementerian pengajian tinggi yang mengembil langkah mengenengahkan dasar mewajibkan semua 65,000 orang pelajar asing yang sedang belajar di negara ini mengambil subjek bahasa Melayu. Ia merangkumi mereka yang sedang belajar di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan instititusi pengajian tinggi swasta (IPTS)

Langkah itu amat wajar. Ia bukan sahaja menepati kehendak perlembagaan tetapi juga menepati sebahagian maksud pribahasa Melayu," di mana bumi di pijak di situ langit dijunjung".

Memperkembangkan bahasa Melayu kepada pelajar asing adalah satu langkah betul bagi mengantarabangsakan penggunaan bahasa itu. Inilah salah satu kesempatan yang ada bagi kita di dalam memenuhi tujuan tersebut.

Justeru, kesempatan ini wajar dimanfaatkan sebaik-baiknya, terutama bagi yang mempunyai wibawa seperti kementerian berkenaan, untuk memperkembangkan dan sekali gus memperkasakan bahasa Melayu di peringkat global.

Saya yakin ia tidak sukar untuk dilakukan . Ini kerana kita mempunyai tenaga parkar yang mencukupi untuk merangka sukatannya bagi menyesuaikan dengan `orang asing' mempelajarinya sehingga membolehkan mereka lulus di dalam peperiksaan. Apa yang penting dasar baru itu mesti diterima baik oleh semua pihak dan bersedia untuk merealisasikannya.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...