Sabtu, 27 Mac 2010

Orang Islam perlu miliki kopitiam sendiri.

Oleh : Salleh Saad


1 - Orang Islam perlu miliki kopitiam sendiri . Inilah pandangan saya . Ini kerana setakat ini saya belum dengar kopitiam diuasahakan oleh orang Islam.

2 - Baru-baru ini dan hingga sekarang kita masih hebuh di seluruh negara kerana pengusaha kopitiam tidak dapatkan sijil halal dari pihak berkuasa agama seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

3 - Dilaporkan hampir semua kopitiam yang diusahakan oleh beratus-ratus bukan Islam tidak memiliki sijil halal Jakim. Lebih memburukkan keadaan apabila dikatakan mereka mendakwa kononnya Jakim membuat peraturan yang menyusahkan dan tidak efisen.

4 - Jika demikianlah keadaannya , mengapa kita perlu sangat hebuh fasal itu ? Kenapa kita tidak mengambil sikap yang lebih positif iaitu membiarkan mereka dengan hal mereka dan mencari jalan keluar bersesuaian.

5 - Sekiranya mereka terus`enggan' mendapatkan sijil halal , mudah sahaja tindakannya:

* Orang Islam jangan masuk ke kopitiam yang tidak ada sijil halal.

* Orang Islam perlu mmengusaha sendiri restoran kopitiam.

* Pihak berkuasa dan berwajib yang bertanggungjawab dalam membantu masyarakat Islam/Melayu/Bumiputera dalam hal ehwal perniagaan hendaklah berikan galakan dan bantuan seberapa banyak mungkin kepada mereka yang berminat dengan perniagaan tersebut. Justeru:-

* Sekiranya mereka tiada pengalaman berikan mereka kursus dan sebagainya.

* Permudahkan mereka mendapat lot/tempat atau lokasi perniagaan.

* Permudahkan mereka mendapat lesen perniagaan.

6 - Apabila sudah ada orang Islam buka kopitiam, masyarakat Islam yang suka makan / minum di kopitiam hendaklah beriltizam beri kerjasama sepenuhnya.

7 - Tindakan seperti ini saya rasa tidak menyusahkan sesiapa serta tidak menjejas perhubungan dan perpaduan . Ini kerana ia suatu bentuk persaingan di dalam perniagaan dan suasana begini sekarang pun telah berlaku seperti misalnya pengusahaan restoran, gerai-gerai makan, kedai runcit , mini market dan sebagainya.

8 - Saya lihat jika ini dapat direalisasikan , hasrat kerajaan untuk melibatkan masyarakat Melayu/Bumiputera/Islam di dalam perniagaan yang pelbagai akan tercapai.

9 - Adalah menjadi tanggungjawab kita selaku rakyat menyokong hasrat kerajaan, manakala kerajaan berkewajipan membantu rakyat yang memerlukan bantuan.

Tiada ulasan: