Rabu, 3 Mac 2010

Rakyat Malaysia patut kongsi kejayaan bersama Proton

Oleh Salleh Saad

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohammad telah diberi penghormatan untuk menyempurnakan pelancaran tiga kereta baru (konsep) Proton hasil kerjasama dengan Lotus yang dilangsungkan di Pusat Konvensyen Geneva Palexpo pada hari pertama Pameran Motor Antarabangsa Geneva ke-80 di Geneva 2 Mac lalu. Tiga kereta baru itu dikatakan sebagai `langkah strategik' untuk keupayaannya bersaing di peringkat global.

Syabas Proton Holdings Bhd ! Sebagai rakyat Malaysia saya patut berasa gembira dengan pelancaran itu, meskipun dari segi metrialnya saya tidak memperolehi apa-apa. Namun demikian, atas kesedaran bahawa proton merupakan satu-satunya syarikat kereta nasional yang ditubuhkan sejak 25 tahun lalu telah membukti kejayaannya.

Lebih jauh dari itu sebagai rakyat Malaysia, kita juga harus berterima kasih kepada Tun Dr. Mahathir kerana mengilhamkan pengeluaran kereta nasional pertama dan penubuhan Proton Holdings Bhd.

Kita semua patut ada perasaan bangga dengan kejayaan itu kerana ia mencerminkan kejayaan negara dan rakyat Malaysia seluruhnya. Kejayaan itu dan seterusnya harus menjadi kebanggaan semua rakyat Malaysia. Kini Tun Dr. Mahathir adalah penasihat kepada Proton dan perlantikan beliau ke jawatan itu adalah amat tepat , bukan sahaja sebagai untuk mengenang jasanya tetapi juga untuk menimba ideanya sama.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...