Jumaat, 16 April 2010

BN boleh kalah di Hulu Selangor jika jentera kempen lemah semangat

Salleh Saad :

Kepimpinan Barisan Nasional (BN) telah memutuskan memilih Ketua Penerangan MIC, P. Kamalanathan sebagai calon BN untuk Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor pada 25 April ini.

Keputusan itu diumumkan oleh Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Bukit Sentosa, Hulu Selangor kelmarin.

Presiden MIC, Datuk Seri Samy Vellu menenerima pencalonan P.Kamalanathan dengan `hati terbuka' walaupun sebelum itu beliau dilaporkan mencadangkan Timbalannya, Datuk G. Palanivel .

Bagaimana pun pendirian keseluruhan ahli-ahli MIC di seluruh Selangor, khasnya di kawasan Hulu Selangor setakat ini belum jelas lagi .

Sebelum itu media melaporkan 18 bahagian MIC di Selangor, termasuk Hulu Selangor menyatakan secara terbuka mereka mahukan G. Palanivel dicalonkan , sama seperti hasrat  Presiden mereka, Datuk Seri S. Samy Vellu.

Manakala G. Palanivel pula dilaporkan tidak hadir di majlis pengumuman itu kerana mungkin merasa `kecewa' beliau tidak dipilih seperti kata Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada media.

Maka kalau beliau merasa `kecewa' di atas pemilihan K. Kamalanathan itu, bagaimana dengan ahli-ahli MIC yang lain, terutama penyokong-penyokong beliau ?

Jika semua atau sebahagian besar ahli MIC `kecewa' dengan pemilihan itu apa akan jadi dengan kedudukan BN pada PRK itu .

Kalau dilihat di sisi lain nampaknya sebahagian ahli-ahli UMNO juga patut merasa kecewa kerana hasrat mereka supaya calon dipilih dari kalangan mereka tidak tercapai.

Maka sekiranya semua pihak dilanda kecewa bagaimana jentera pilihan raya dapat digerakkan.

Kegagalan menggerakkan jentera kempen akan mengundang padah kepada parti .

Bagaimana jentera hendak bergerak dengan lancar jika banyak pihak dilanda kecewa .

Jika semangat sudah lemah dan tiada kerja kuat macam mana nak menang .

Sedangkan untuk menang perlukan kerja kuat serta semangat yang tinggi dari semua pihak  .

Oleh itu, sekarang ini penyokong-penyokong BN di seluruh negara sedang menunggu serta memerhati apa yang akan dilakukan oleh penyokong BN di Hulu Selangor , khususnya ahli MIC sendiri. 

Tiada ulasan: