Khamis, 29 April 2010

PRK Sibu - tunggu dan lihat

Selepas mengikuti pelbagai kisah , cerita, aksi, dan lain-lain di Hulu Selangor melalui pentas pertandingan Pilihan Raya Kecil (Parlimen) pada 25 April lalu, maka tidak berapa lagi seluruh rakyat Malaysia akan menyaksikan pula cerita sama di Sibu Sarawak. Juga untuk kawasan Parlimen.

Namun antara Hulu Selangor dengan Sibu terdapat beberapa perbezaan. Antaranya di Hulu Selangor penyandang sebelum ini daripada PKR , manakala di Sibu pula penyandang sebelum ini daripada BN (SUPP). Di Hulu Selangor terdapat 53 peratus daripada 64,500 pengundi berdaftar adalah Melayu , manakala di Sibu 67 peratus daripada 54,695 pengundi berdaftar adalah Cina.

Di Hulu Selangor Barisan Nasional(BN) , parti pemerintah di peringkat pusat berhadapan dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) rakan dalam Pakatan Rakyat (PR) yang memerintah Selangor. BN memilih calon dari parti sekutunya MIC - P.Kamalanathan dan PR pula memilih Datuk Zaid Ibrahim , seorang peguam dan bekas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri dari parti PKR sebagai calon.

Keputusan PRK Hulu Selangor memihak kepada BN dengan memperoleh majoriti 1,725 undi. Sebanyak 76 peratus daripada 64,500 pengundi daftar telah keluar membuang undi. Namun keputusan yang diperolehi itu mmenunjukkan lebih ramai pengundi Cina menyokong tidak menyokong BN, sebaliknya memberi undi kepada PR (pembangkang) . 

Berikutan itu rata-rata pengkritik dan penganalisis pro BN menganggap sikap yang ditunjukkan oleh sebahagian pengundi Cina itu tidak wajar, kerana mendakawa kaum Cina seperti kaum-kaum lain juga turut mendapat faedah besar dari berbagai dasar BN, termasuk pendidikan, ekonomi dan sebagainya  .

Sementara itu pada PRK di Sibu nanti khabarnya BN akan meletakkan Robert Lau Hui Yew 45, seorang peguam yang juga ada hubungan keluarga dengan penyandang sebelum ini sebagai calonnya, manakala PR pula dijangka akan meletakkan Wong Ho Leng, yang juga seorang peguam dari DAP Sarawak sebagai calonnya.

Jadi, sama-sama kita tunggu dan lihat bagaimana pula lebih 54,000 pengundi di Sibu yang 67 peratus daripadanya Cina akan membuat keputusan - kepada BN atau DAP ?

Tiada ulasan: