Selasa, 18 Mei 2010

Harapan kepada BN janji biar berbaloi

Dalam pilihan raya kecil Sibu baru-baru ini BN dikalahkan oleh DAP sebanyak 398 undi . Angka itu tidaklah sebesar mana tetapi dalam pertandingan, apatah lagi dalam pilihan raya ia amat bermakna dan tetap kalah . Bagi BN saya kira kekalahan itu memberi kesan besar kepadanya kerana sebelum itu BN sebagai penyandangnya, sama seperti PKR di Hulu Selangor.


Seperti lazimnya setiap kali pilihan raya kecil BN akan membuat macam-macam janji dengan pengundi, bukan sahaja di Sibu tetapi di mana-mana juga kawasan, termasuk sebelum itu di Hulu Selangor. Memberi banyak projek atau peruntukan besar kepada rakyat bukan tidak baik tetapi kena tengok juga caranya.


Kadang-kadang projek atau peruntukan diambilnya tetapi undi belum tentu lagi kerana undi itu hak peribadi dalam sistem demokrasi yang diamalkan dan lagi pun ia  "rahsia" . Jadi, berjanji semasa kempen pilihan raya, khususnya pilihan raya kecil kalau boleh jangan jadikan amalan tetap dan jangan keterlaluan .


Bukan apa , kadang-kadang terlampau banyak sangat janji pun pengundi naik `meluat' . Jika ini berlaku janji itu akan makan diri sendiri. Oleh demikian, saya nak cadangkan di sini agar kerajaan harus berhati-hati dengan janji dalam kempen pilihan raya. Buat yang patut padan sudah memadai atau sediakan projek-projek yang terdesak serta mustahak seperti memberi kemudahan kemudahan asas dan sebagainya.

Sepatutnya banyak pengajaran dan tauladan boleh diambil untuk dijadikan yang terbaik sebagai landasan perancangan dan tindakan dan yang sebaliknya sebagai sempadan selepas PRU 2008. Janji biar berbaloi.

Bagaimana pun kita ucapkan tahniah kepada kerajaan kerana akan tetap menunaikan janji-janjinya yang diumumkan semasa kempen pilihan raya kecil itu.

Tiada ulasan: