Selasa, 1 Jun 2010

Isu subsidi : ambil kira pandangan ahli ekonomi dan aktivis politik

Seorang pakar ekonomi dan pada masa sama beliau juga seorang aktivis politik memberi pandangan yang cukup menarik dan sama sekali bertentangan dengan pandangan yang dirumuskan oleh Makmal Rasionalisasi Subsidi (MRS) mengenai kewajaran penarikan balik subsidi dan kedudukan ekonomi negara.

Makmal itu sebelum ini menjadikan pemberian subsidi kepada rakyat sebagai penyebab kepada limpahan hutang negara yang tidak terdaya lagi oleh kerajaan untuk mendepaninya ; justeru ia mejadi alasan kepada penarikan balik sebagai cara untuk menyelamatkan negara dari ` muflis'  .

Namun rumusan itu nampaknya `disanggah' sama sekali oleh seorang pakar ekonomi , Datuk Dr. Norraesah Mohamad , yang juga anggota Ahli Majlis Tertinggi UMNO bahkan dengan alasan-alasannya tersendiri beliau penuh yakin bahawa negara ini tidak akan menjadi muflis.

Ini nampak jelas bahawa beliau bukan sahaja amat memahami tentang ekonomi tetapi juga tentang keperluan politik oleh sesebuah negara seperti Malaysia.

Dalam hubngan ini , nampaknya beliau juga tahu mengimbangi keperluan dua medan tersebut demi faedah jangka panjang bagi rakyat, kerajaan dan negara.

Harap pandangan beliau itu boleh dijadikan titik tolak kepada merangka langkah seterusnya di dalam mendepani isu subsidi dan hutang negara.

Tiada ulasan: