Jumaat, 21 Mei 2010

Wajarkah DUN Kedah dibubarkan ?

Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Azizan Abdul Razak menafikan Dewan Undangan Negeri (DUN) akan dibubarkan, kerana menurutnya pemerintahannya masih stabil. Cuma beliau berkata, khabar-khabar angin itu mungkin dicetuskan oleh "tangan-tangan tersembunyi"..

Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Kedah, Datuk Shafie Afdal yang juga Naib Presiden UMNO pula meminta MB Kedah `jangan kaitkan BN dengan maksud "tangan-tangan tersembunyi" itu.
Tidak kiralah sama ada wujudnya "tangan tersembunyi" atau tidak ataupun siapa yang menjadi `dalang' atau tiada langsung "dalang". Tetapi jika DUN dibubarkan pasti akan berlaku pilihan raya kecil (negeri) , bukan kawasan.

Ini suatu perkara berat. Siapa akan menang dan siapa kalah belum tahu lagi. Namun yang pasti sekurang-kurangnya wang, masa, tenaga pihak yang terlibat secara langsung akan digunakan sehabis-habisan. Ini tak dikira lain-lain perkara lagi.

Tuduh menuduh, cerca mencerca dan sebagainya akan timbul lagi antara pihak yang bertanding. Biasalah demi mencari kemenangan. Pelbagai tawar menawar , berjanji janjian itu dan ini akan menjadi perkara biasa di dalam masa berkempen . Kadang-kadang benda yang tidak begitu wajar pun mungkin menjadi wajar dan sebagainya .

Akhirnya pihak yang pandai dan licik bermain politik akan mendapat faedah yang banyak. Kata orang Kedah , "Bila mana lesung dan alu bertemu ayam dogiang yang kenyang.".

Jadi , elak dulu dari cari sebab bubar DUN. Tunggu  sehingga pilihan raya umum tiba. Insya Allah semakin hari semkian dekat. Pasti. Tapi masing-masing kenalah sabar banyak banyak . Tak kan lari gunung dikejar, hilang kabus nampaklah ia..

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...