Selasa, 29 Jun 2010

Punca Melayu tidak berminat menjadi pemilih

Menurut dapatan kajian yang dibuat Biro Keahlian dan Daftar Pemilih Pemuda UMNO  nisbah antara Melayu dan bukan Melayu yang mendaftar sebagai pemilih (pengundi) baru sejak Pilihanraya Umum 2008 hingga tahun ini ialah 1 : 40 (Melayu 1, Bukan Melayu 40) - Berita Harian, 28 Jun 2010.

Ia  satu  petunjuk yang sangat tidak menggembirakan ! Tetapi itulah hakikatnya. 

Oleh kerana kajian itu , seperti diberitahu  Pengerusinya , Hishamudin Yahya merangkumi `semua aspek' iaitu melibatkan umur dan jantina maka bolehlah kita simpulkan bahawasanya itulah gambaran sikap orang Melayu terhadap masa depan politik tanah airnya .

Namun begitu kita kena juga mencari puncanya. Jika memerlukan kajian kita buat kajian juga. Bagaimanapun sebelum kajian dibuat kita buat dulu andaian yang kita asaskan kepada pemerhatian dan pengalaman kita sendiri.

Dari segi andaian, antara punca kepada wujudnya senario itu adalah disebabkan :

i - Orang ramai  , terutama yang muda-muda, berasa bosan dengan sikap sebahagian pemimpin politik Melayu yang sering bertengkar sesama sendiri mengenai isu yang tidak menguntungkan bangsanya . Baik antara kerajaan dengan pembangkang atau sesama pro kerajaan.

ii - Parti-parti politik Melayu yang sedikit itu, berbanding dengan parti politik bukan Melayu, seolah-olah tidak ada hala tuju yang jelas terhadap perjuangan untuk kepentingan bangsanya dalam menyusun strategi atau ketika mendepani sesuatu isu besar termasuk  yang sensentif; meskipun berlunaskan Perlembagaan.

iii.  Parti-parti politik Melayu yang sedikit itu (kerajaan +  pembangkang ) tidak juga menunjukkan perpaduan dan kesatuan dalam memperjuangkan isu-isu penting orang Melayu mengikut keperluan masyarakat majmuk; meski pun berlunaskan Perlembagaan.

iv - Terdapat perbezaan jelas antara yang dipamerkan parti-parti politik bukan Melayu; meskipun jumlahnya berganda banyaknya berbanding part-parti politik Melayu (kerajaan dan pembangkang) mereka ada perpaduan dan kesatuan dalam tindakan ,  walaupun berlainan ideologi dan kedudukan `kuasa'.

Oleh itu,  nyata  sekali tindak tanduk yang diperlihatkan parti-parti politik bukan Melayu mampu merasangkan komuniti sendiri untuk terus berminat dengan perjuangan mereka tanpa peduli pada ideologi yang dimiliki. Keadaan ini tentulah  berbeza dengan cara pemimpin Melayu berpolitik.

Harapan daripada catatan ini agar semua pihak mesti mengubah sikap masing-masing demi kepentingan negara dan bangsa.    Yang belum mendaftar sebagai pemilih berduyun-duyunlah ke tempat pendaftaran (SPR) dan yang menjadi `pemimpin' (tak kira di peringkat mana), pekalah dengan kehendak komuniti yang dipimpin di samping tidak mengenepikan mereka lain. Selamat 1 Malaysia.

Tiada ulasan: