Khamis, 17 Jun 2010

Fikirlah untuk kesejahteraan negara sama

Masih ada lagikah rakyat Malaysia melihat agihan 30 peratus kek ekonomi negara kepada Bumiputera dari perspektif perkauman dan tidak dari perspektif kenegaraan di dalam rancangan pembangunan nasional; terutama rancangan pembangunan lima tahunnya seperti RMK -10 ?

Jika masih ada lagi golongan sedemikian, maka kita rasa amat malanglah bagi negara kita yang mencapai usia kemerdekaan lebih 50 tahun tetapi hala tuju pemikirian dan sikap rakyat masih tidak `sekata' !

Tidak bolehkah kita sama-sama melihat isu ini dari perspektif kenegaraan yakni dari segi kebaikan kepada negara secara keseluruhan seperti keharmonian, kedamaian, keutuhan, kedaulatan , ketabilan yang berpanjangan, kesepaduan, keamanan , keselesaan hidup , kesenangan mencari rezeki dan sebagainya.

Itulah sebahagian dari kepelbagaian elemen di dalam skop perspektif kenegaraan yang harus direnung dan dimiliki semua rakyat. Kita tidak rugi rasanya, jika kita sama-sama mengambil perhatian terhadap elemen-elemen tersebut lebih daripada kita melihat pada sudut-sudut lain yang sebaliknya, yang tidak menguntungkan dan boleh mendatangkan angkara kepada negara dan rakyat. 

Sebenarnya pun nisbah agihan itu bukanlah banyak sangat . Bahkan jika dibandingkan dengan nisbah kependudukan agak jauh bezanya . Bumiputera dianggarkan mewakili 60 peratus dari jumlah keseluruahn penduduk berbanding kaum-kaum lain, namun itu bukan persoalan pokok yang harus dicongkel dan didebatkan serta dijadikan isu. 

Sebaliknya yang lebih utama ialah bagaimana harus digembelingkan perkongsian semangat dan perasaan antara rakyat yang bersifat kepelbagaian dari segi kaum, agama dan budaya ini ke dalam satu gelanggang usaha membangunkan negara.

Saya percaya ini sudah ada di dalam kota pemikiran pemimpin negara dan kerajaan , manakala rakyat pula hendakla sewajarnya wajar berikan keyakinan dan kerjasama dengan sebaiknya agar ia berjalan lancar dan mencapai matlamat dan objektifnya. Jangan fikir yang bukan-bukan tetapi fikirlah untuk kebaikan dan kesejahteraan negara sama.   


Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...