Ahad, 20 Jun 2010

Muslihat di sebalik saranan wanita solat jumaat

Saranan supaya wanita solat Jumaat tidaklah mengejutkan sangat kerana kebanyakan orang Islam tahu bahawa wanita `diharuskan' solat Jumaat; meskipun tidak difardukan seperti mana lelaki.

Cuma dibimbangi saranan itu ada muslihat politik disebabkan ia bukan sahaja disaran oleh pemimpin politik tersohor tetapi sebelum ini terdapat sesetengah pihak menggunakan member masjid pada hari Jumaat untuk menonjolkan ideologi parti dan menghentam pesaing politik yang seagama dengan terang-terangan menerusi bacaan khutbah Jumaat.


Lagi pun kenapa sekarang cadangan itu timbul, sedangkan hukum `harus' itu sudah lama wujud. Justeru kehadiran wanita di masjid pada solat Jumaat dilihat sebagai `kumpulan tambahan' golongan sasar untuk tujuan tersebut.

Tetapi tidak mengapa jika ia satu cadangan yang ikhlas dan atas tujuan dan musliat syariat, maka saranan itu boleh diterima dan pihak berkuasa agama negeri hendaklah memberi perhatian bagi menyediakan ruang untuk wanita solat Jumaat. Cuma negeri mana nak mula dulu ?.

2 ulasan:

Arif Omar berkata...

AMAT SETUJU SEKALI DENGAN ULASAN ANDA. TAHNIAH. SAYA PUN ADA TERFIKIR SEDEMIKIAN

Pandangan Orang Kampung berkata...

Terima kasih saudara Arif.