Ahad, 27 Jun 2010

Peperiksaan punca penyakit psikologi kanak-kanak ?

Hari ini Mingguan Malaysia melaporkan dari Bentung (Pahang) Kementerian Kesihatan bimbang dengan trend peningkatan mendadak penyakit berkaitan psikologi terutama di kalangan kanak-kanak berumur antara lima hingga 15 tahun.

Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai dipetik sebagai berkata, kajian menunjukkan penyakit `tidak berjangkit' itu meningkat dari 13 peratus hingga 20.3 peratus antara tahun 1996 hingga 2006.

Beliau membuat kenyataan itu pada sidang akhbar selepas merasmikan Fiesta Jom Sihat - Hidup Sungguh Bermakna anjuran Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) Sekolah Menengah Teknik Tengku Ampuan Afzan (SMVTAA) , Bentung.

Beliau juga, dikatakan `tidak menolak' punca kepada penyakit psikologi itu yang dihadapi kanak-kanak di negara ini antara lainnya, adalah faktor sistem pelajaran yang berorientasikan peperiksaan seperti UPSR dan PMR. 

Berdasarkan pemerhatian saya, memang penyakit tersebut sudah diagak berlaku dan menular dalam masyarakat kita , terutama sekali ketika kita sama-sama perbesarkan keputusan cemerlang peperikasaan tertentu , khususnya di peringkat UPSR dan PMR.

Ia bukan sahaja berlaku pada kanak-kanak berumur sedemikian tetapi juga melibatkan sebahagian ibu bapa berkaitan apabila anak-anak mereka tidak memperoleh tahap kejayaan tertentu seperti diharapkan kerana beberapa faktor. 

Perkara ini telah saya sebutkan dalam entri saya yang bertajuk, "Sokong mansuh UPSR dan PMR ", terbitan 26 Jun 2010 sebagai hujah menyokong cadangan kerajaan menghapuskan peperiksaan UPSR dan PMR dalam sistem peperiksaan awam. 

   

Tiada ulasan: