Rabu, 9 Jun 2010

Rasa lega dengan kenyataan PM

Pada minggu lalu seluruh rakyat Malaysia dikejutkan dengan kenyataan seorang menteri kabinet bahawa negara ini akan `bankrap' seperti negara Greece dalam tempoh sembilan tahun akan datang sekiranya subsidi tidak dihapuskan.

Kenyataan tersebut sebagai merasionalisasikan hasrat kerajaan untuk menghapuskan subsidi yang dikaitkan menjadi penyebab kepada beban hutang negara sebanyak RM364 bilion atau 54 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Bagaimana pun setelah mendapat pelbagai maklum balas dari rakyat , hari ini seluruh rakyat disirami dengan perasaan gembira dan lega apabila Perdana Menteri , Datuk Seri Najib sendiri mengumumkan di Dewan Rakyat bahawa Malaysia tidak akan jatuh bankrap seperti Iceland dan Greece.

Ini kerana katanya, " jumlah hutang negara pada 2009 telah berkurangan kepada RM233.92 bilion daripada RM236.18 bilion pada 2008 " manakala kerajaan telah mengambil berbagai langkah bagi mengurangkan bebanan hutang itu.

Terima kasih PM..

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...