Isnin, 21 Jun 2010

Tertarik dengan falsafah Nazir Razak

Saya amat tertarik dengan prinsip dan falsafah Datuk Seri Nazir Razak, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CIMB mengenai kedudukannya di dalam kerjaya dan rumah tangga, seperti yang disiarkan Mingguan Malaysia Ahad 20 Jun 2010 yang berbunyi," Di pejabat , saya adalah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) tetapi di rumah isteri adalah CEO saya".

Prinsip tersebut bagi saya adalah satu gambaran jelas tentang pemahaman mendalam mengenai peranan `ketua keluarga' dan `ketua organisasi' yang dipimpinnya dan bagaimana ia diletakkan secara adil serta bijaksana.

Penghargaan terhadap peranan isteri dan anak-anak dan pemahaman isteri serta anak-anak terhadap kerjaya `ketua keluarga' mereka adalah sesuatu yang amat penting dalam menjana kebahagian rumah tangga.

Namun, tidaklah baik bagi seseorang isteri itu `menceroboh' urusan kerajaya suaminya kerana itu boleh menjejaskan reputasi suami sebagai ketua dalam organisasinya dan begitulah sebaliknya. Wallahu a'lam.


Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...