Sabtu, 31 Julai 2010

Ada elemen gerak saraf dalam kenyataan Chua Soi Lek

Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek  kata , jika pakatan rakyat (PR) menang dalam PRU akan datang jawatan perdana menteri akan diberikan kepada parti Pas, bukan PKR seperti yang pernah diperkatakan sebelum ini.

Kenyataan Soi Lek itu saya nampak ada unsur-unsur `gerak saraf' yang cukup efektif . Sekurang-kurangnya terdapat dua elemen gerak saraf dalam kenyataan itu.

Pas adalah parti `Islam' yang selama ini `berjuang' untuk menegakkan `negara Islam' sekiranya dapat membentuk kerajaan. Masyarakat bukan Islam sangat gerun dengan gagasan politik Pas itu.

Jadi kenyataan Soi itu boleh mencetuskan perasaan bimbang dan takut di kalangan masyarakat bukan Islam. Impak kenyataan itu kepada orang bukan Islam ialah mereka akan menolak Pas, sekali gus PR.

Selain itu , impak kenyataan itu juga mencetuskan perasaan curiga dan `dengki' di antara pemimpin dan ahli parti-parti gabungan PR terhadap Pas , terutama bukan Islam. Jika ini berlaku jalinan kerjasama antara mereka akan sedikit goyah.

Sekiranya kedua-dua elemen ini menjadi kenyataan ruang dan peluang kepada BN terbuka untuk dimanfaatkan.

Saya tidak tahu sejauh mana pemimpin-pemimpin dan penyokong-penyokong BN akan mencekup ruang dan peluang itu, jika ditakdirkan berlaku.

Sekarang ini pun kita boleh tengok apa tindak balas susulan oleh para pemimpin BN sendiri terhadap kenyataan Soi Lek itu.

Kita tunggu dan kita lihat. Dalam dunia ini siapa smart dia hebat. Siapa hebat dia dapat.

Tiada ulasan: