Khamis, 1 Julai 2010

Apakah salah ibu mengandung ?

Kesihan sungguh melihat nasib Melayu Pulau Pinang, tak habis-habis dirundung malang selepas PRU 2008.

Tidak lama selepas pilihan raya umum itu seorang ketua UMNO bahagian digantung keahliannya beberapa tahun kerana didakwa membuat kenyataan `menghasut' dan bersifat `perkauman' di suatu ceramah politik semasa kempen pilihan raya kecil parlimen Permatang Pauh. Bagaimanapun hukuman itu dikhabarkan ditarik balik baru-baru ini.

Selepas peristiwa itu dikhabarkan beberapa gerai makanan pula dirubuhkan. Yang paling mendapat perhatian media massa ialah sebuah gerai atas pokok yang diberi nama Do Re  Me cafe yang dirubuh lebih kurang sebulan sudah.

Terkini dikhabarkan pula 200 penduduk Kampung Jalan Pokok Asam , Jelutong yang tinggal di situ lebih 90 tahun `dihalau' keluar oleh sebuah syarikat pemaju hartanah yang berpangkalan di Kuala Lumpur bagi kerja-kerja projek kediaman bertingkat yang dianggar bernilai RM800,00 setiap unit.

Dikhabarkan juga penduduk di kampung itu bekerja sebagai nelayan dan berikutan pengambilan tanah itu mereka dikatakan akan dibayar pampasan RM75,000. Tetapi tiada ganti tempat kediaman .

Walau bagaimanapun dikhabarkan kes itu masih dalam proses rayuan di mahkamah dan pihak pemaju dikatakan bersetuju menangguh `pengusiran' itu hingga bulan Oktober depan.

Itulah sebahagian dari kisah duka yang diceritakan berlaku di Pulau Pinang selepas PRU ke-12 lalu. Bagaimana pula dengan PRU ke-13 akan datang. Hanya Allah SWT yang maha mengetahui.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...