Rabu, 7 Julai 2010

Halal cara demi matlamat

DAP, PKR dan Pas adalah merupakan rakan kongsi dalam Pakatan Rakyat (PR). Mereka kelihatan mempunyai matlamat yang satu tetapi objektif yang berbeza.

Matlamatnya ialah untuk menang di dalam pilihan raya, terutama pilihan raya umum kerana dengannya membolehkan mereka menubuhkan kerajaan di peringkat pusat atau negeri.

Objektifnya adalah jelas berbeza antara satu sama lain. Ini jelas kelihatan pada konsep negara yang akan ditubuhkan jika mereka menang.

Pas , seperti umum sedia maklum sejak dahulu lagi, ingin mengujudkan sebuah negara berkonsepkan `pemerintahan Islam' , sedangkan DAP pula secara jelas mahukan konsep sekular. Manakala PKR boleh dikatakan sama seperti DAP. Dalam erti kata lain ialah one Vs two.

Oleh kerana antara mereka terdapat objektif berbeza maka tidak hairanlah sekiranya antara mereka kerap berlaku `percanggahan kenyataan', terutama mengenai konsep kenegaraan.

Baru-baru ini misalnya berlaku lagi `kekecohan' mengenai konsep negara Islam yang menjadi cita-cita Pas sejak sekian lama. Gagasan Pas itu dipertikaikan oleh Pengerusi DAP, Karpal Singh, malah menolaknya . Bukan sekali beliau menyatakan pendiriannya secara terbuka itu, bahkan berulang kali.

Walau pun begitu, Pas masih tidak kelihatan tersinggung dengan kenyataan itu dan mengambil kisah. Bahkan pada kali ini Pas menganggapkan kenyataan itu sebagai kenyataan `peribadi' Karpal sahaja dan bukan cerminan prinsip dan objektif perjuangan DAP .

Tak tahulah apa sebabnya, namun ia bolehlah diandaikan bahawa Pas ingin menjaga hati pemimpin lain dalam DAP dan juga para penyokongnya supaya mereka tidak tawar hati untuk memberi sokongan kepada Pas apbila tiba pilihan raya nanti.

Sekiranya itulah sebabnya maka ia bolehlah juga dikatakan sebagai `matlamat menghalalkan cara' di mana Pas mesti terima kenyataan itu sekalipun amat pahit baginya demi untuk mencapai matlamat `berkongsi kuasa' memerintah negara sekiranya menang dalam pilihan raya umum akan datang .

Justeru, tidak sukar untuk diandaikan sekiranya kenyataan `sekeras' itu terkeluar dari mulut pihak pesaingnya tentulah nada kenyataan balasnya agak berbeza .  Wallahu a'lam bissawab.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...