Ahad, 11 Julai 2010

Jakim perlu segera seragamkan fatwa

Ketidakseragaman di dalam merumuskan fatwa antara Mufti-Mufti di Malaysia wajar diberi perhatian serius oleh pihak berwajib agama, terutama di Jabatan Perdana Menteri kerana ia merupakan suatu isu yang besar yang mendatangkan kekeliruan serta kecelaruan di kalangan umat Islam dalam memahami hukum-hukum agama Islam . Lebih-lebih lagi negara ini bukan sahaja dihuni oleh umat Islam sahaja tetapi oleh orang-orang lain yang bukan beragama Islam. Imej Islam mungkin terjejas dengannya.

Memang benar Mufti bertugas mengikut negeri dan kapasiti (kuasanya) juga mengikut negeri disebabkan  Perlembagaan melakarkan sedemikian rupa. Namun dalam hal-hal atau isu-isu tertentu yang lebih bersifat `kebangsaan'  seperti misalnya isu modul program motivasi anjuran ESQ yang sedang dibahaskan sekarang .

Difahamkan program itu sudah melatih lebih 65,00 orang termasuk orang kenamaan dan keagamaan , malah sebahagiannya beberapa orang Mufti. Kini timbul isu ianya difatwakan `haram' oleh Mufti Wilayah persekutuan, sedangkan Mufti-Mufti lain tidak..

Justeru, perkara besar sebegini perlu ditangani segera. Tidak dinafikan berikutan timbul isu itu pihak Jakim telah mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya sedang meneliti perkembangan isu itu atau sedang mengkajinya, namun ia adalah isu lain.

Isu sebenar yang wajar diberi perhatian sama adalah isu ketidakseragaman mengeluarkan fatwa antara Mufti-Mufti negeri-negeri. Isu ini ada implikasinya terhadap pemahaman serta persepsi hukum syariat dan itikad. 

Oleh itu,  harapan yang amat tinggi oleh orang ramai agar satu peraturan atau undang-undang wajar dibuat bagi mengelak isu ketidakaseragaman fatwa itu timbul lagi pada masa depan. Mungkin mengenai isu lain pula. Ini adalah demi kebaikan bersama, baik untuk Mufti-Mufti, Jabatan agama Islam, Majlis Fatwa dan umat Islam seluruhnya.

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...