Isnin, 5 Julai 2010

Minta pantau harga barang keperluan menjelang Ramadhan

Biasanya pada setiap tahun menjelang bulan Ramadhan yang mana bulan untuk umat Islam berpuasa harga barang-barang keperluan harian terutamanya seperti ikan, sayur-sayuran, telor dan lain-lain akan naik mendadak . Kenaikan harga itu bukan sahaja di kedai-kedai runcit malah di mana-mana jua, termasuk pasar tani atau pekan nat .

Begitulah agaknya pada tahun ini.  Saya baru pulang dari pekan nat kerana membeli barang-barang keperluan harian. Sebahagian dari barang keperluan tersebut didapati sudah mula dinaikkan harganya. Harga cili merah misalnya sudah naik secara mendadak. Kelmarin, mengikut kata penjual, dijual dengan harga RM20 sekilogram dan sebelum itu hanya belasan ringgit sahaja tetapi hari ini sudah mencecah RM22. Esok belum tahu lagi !

Bulan puasa lagi sebulan . Apa akan terjadi ?  Kecuali barang-barang kawalan seperti tepung, dan gula, lain-lain barang-barang keperluan dijangka akan naik mendadak; bahkan mungkin terkeluar dari kadar "berpatutan".

Fama yang bertanggungjawab terhadap pasar tani di seluruh negara diharap tidak terlepas pandang mengenai pekara ini. Tolong lebih sikit pamantauan agar harga barang-barang keperluan di pasar tani tidak dinaikkan secara keterlaluan.

Selebih itu, juga diharapkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepengunaan (KPDNKK) agar memberi perhatian sama terhadap isu ini . Ini adalah harapan dari orang-orang kurang berada dan orang-orang kampung.

Ia bukan bertujuan untuk mengajar itik berenang tetapi sekadar merayu dan mengingatkan sahaja. Terima kasih.

Tiada ulasan: