Selasa, 6 Julai 2010

Niat baik cara pelaksanaannya kena betul

Saya amat tertarik dengan kenyataan berikut:-

"Dari segi moralnya, berbogel di hadapan orang sudah salah, termasuklah ketika berlakon memang tidak boleh.. Ia salah di sisi agama dan juga undang-undang. Ini kerana membuka aurat juga sudah berdosa apatah lagi berbogel seperti itu".

"Orang dah buat filem beratus tahun, malah di negara ini Allahyarham Tan Sri P. Ramalee sendiri sudah menghasilkan banyak filem namun tidak sampai ke tahap perlu berbogel untuk mendidik".

Kenyataan di atas terdapat dalam laporan berita Utusan Malaysia terbitan hari ini di bawah tajuk " Jakim diarah siasat pelakon mengaku bogel"
Ia memetik kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom ketika beliau diminta mengulas kenyataan seorang pelakon lelaki filem `Dalam Botol', yang dikatakan mengaku berbogel di hadapan 10 orang krew filem tersebut kepada wartawan Mingguan Malaysia dan disiarkan dalam sisipan Pancaindera Ahad lalu.

Mungkin niat (tujuan) pelakon itu baik iaitu untuk menyampaikan sesuatu mesej yang `baik' yang boleh dijadikan `pengajaran' kepada penonton tetapi dari sudut lain caranya mempersembahkan niat itu tidak kena atau tepat , menjadikan niatnya tidak berjaya disampaikan .

 
Mudah-mudahan kenyataan tersebut memberi manfaat kepada kita semua dan tujuan saya memaparkan semula kenyataan tersebut pun adalah untuk kita sama-sama berkongsi ilmu pengetahuan , khususnya mengenai hukum hakam agama dan tata susila adat budaya bangsa.  

1 ulasan:

Temuk berkata...

Assalamu'alaikum Sdra
Semoga pihak penapis filem juga sensitif dan bersetuju bahawa matlamat tidak boleh menghalalkan cara.