Jumaat, 16 Julai 2010

Renungan hari Jumaat

Ingat mengingat itu adalah satu kebaikan kepada orang-orang Mukminin dan Mukminat. Oleh itu pada hari Jumaat yang mulia ini mari sama-sama kita ingatkan diri kita dan kaum sekalian kaum Mukminin dan Mukminat  menerusi maksud ayat-ayat al-Quran seperti berikut, mudah-mudahan kita mendapat rahmat dan keradaan Allah SWT.

Maksud al-Quran dari surah al-Maidah:-

*   Ayat 90 : "Wahai orang-orang yang beriman ! Sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang anak panah itu adalah kotor (keji) dari perbuatan syaitan; oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya". 

*  Ayat 91 : " Sesungguh syaitan itu hanyalah bermaksud mahu menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu dengan sebab arak dan judi, dan mahu memalingkan kamu daripada mengingati Allah dan daripada mengerjakan sembahyang. Oleh itu , mahukah kamu berhenti (daripada melakukan perkara-perkara-perkara yang keji dan kotor itu atau kamu masih berdegil)?"

             

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...