Jumaat, 9 Julai 2010

Renungan Jumaat - sempena sambutan Israk Mikraj

Maksud al-Quran dari surah al-Israk :

" Maha suci Allah yang telah menjalankan hamba-Nya (Muhammad) pada malam hari dari masjidil haram (di Makkah) ke masjidil aqsa (di Palestin) ,yang kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang amat mendengar lagi amat melihat". - ayat 1.

" Dan Kami telah memberikan kepada nabi Musa kitab (Taurat) dan Kami jadikan kitab itu pertunjuk hidayah bagi Bani Israel (serta Kami perintahkan kepada mereka); " Janganlah kamu jadikan yang lain daripada Ku sebagai Tuhan (untuk menyerahkan urusan kamu)." - ayat 2.

------------------------------

" Dan Tuhanmu telah perintahkan supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sekali sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu maka janganlah engkau berkata kepada mereka ( sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan `ah' , dan janganlah engkau menengking menyergah mereka tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun)" - ayat23

" Dan hendaklah engkau merendah diri kepada kedua-duanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka dengan berkata)" Wahai Tuhanku, cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayang ketika memlihara dan mendidikku semasa kecil".- ayat 24.

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...