Ahad, 4 Julai 2010

Umno kena tawan hati orang Melayu

Pilihan Raya Umum ke 13 akan datang merupakan ujian penting kepada kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengambil alih tampuk pemerintahan selepas Tun Abdullah Ahmad Badawi pada Mac 2009.

Prestasi DS Najib selama tempoh `percubaan' itu akan dinilai oleh rakyatnya. Namun oleh kerana sistem pemerintahan negara ini berdasarkan kepada parti dan kebetulan parti yang menjadi pemerintah ialah BN, maka semua pihak yang dianggap sebagai pemimpin (BN) seperti menteri kabinet, wakil-wakil rakyat , malah pemimpin-pemimpin sayap parti gabungan , terutama Umno juga diambil kira rakyat.

Ini bermakna sekiranya DS Najib dan Timbalannya Tan Sri Muhyiddin tiada masalah  di dalam kepimpinannya , namun jika ada segolongan yang lain sering membuat masalah sehingga menyebabkan orang ramai `fed up' , sudah pasti padahnya akan menimpa BN secara keseluruahannya.

Perilaku seorang dua pemimpin sayap UMNO misalnya, yang mempamerkan perilaku yang  membawa masalah kepada imej baik Umno seperti memperlihatkan secara terbuka serta berulang kali perasaan bermusuh dengan NGO (Melayu) tertentu yang perjuangannya membela hak orang Melayu mengikut lunas Perlembagaan perlu dielakkan.

Apatah lagi apabila mengeluarkan kenyataan dengan pelbagai gelaran yang jijik hanya sanya kerana hendak mempertahankan kenyataan pihak lain yang kabur niatnya maka ini adalah petanda buruk yang tidak boleh dibiarkan berterusan .

Justeru pucuk pimpinan Umno kenalah berhati-hati dengan golongan ini kerana ia boleh mendatangkan padah kepada Umno sendiri pada pilihan raya akan datang. Padahnya ialah apabila orang Melayu sendiri merasa jelek dengan perilaku sedemikian itu dan diikuti dengan tindakan semasa mengundi.

Ingatlah antara punca orang Melayu menolak BN dan Umno khususnya pada pilihan raya umum 2008 lalu adalah disebabkan perasaan meluatnya dengan cara tidak betul yang dilakukan pada sebelum diadakan PRU itu.

Sepatutnya gejala itu dijadikan pengajaran bagi memperbaiki tingkah laku dan tindakan seterusnya, bukan mengulanginya lagi. Dan sepatutnya semua peringkat pemimpin Umno buat cara terbaik bagi memenangi serta menawan hati orang Melayu di samping hati orang lain, bukan dengan cara `mencari fasal' untuk bermusuh dengan orang Melayu .

Kasihanilah dengan DS Najib.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...