Selasa, 27 Julai 2010

UMNO/BN tunggu apa lagi

Laporan terkini mengenai pola pengundi di Malaysia memaklumkan 62 peratus daripada tujuh juta pengundi muda tidak memihak kepada mana-mana parti politik. Ini suatu petunjuk yang tidak begitu menggalakkan !

Golongan muda juga sepatutnya mempunyai pendirian tetap , sama ada menyokong atau menolak mana-mana parti politik mengikut `selera' masing-masing seperti mana pengundi lama.

Kecenderungan untuk memihak atau menentang kepada mana-mana parti politik adalah perkara biasa dalam amalan sistem demokrasi dan ia sangat-sangat dikehendaki bagi merancakkan lagi pentas politik negara, malah masa depan bangsa, agama dan negara juga..

Sikap atau pendirian menyokong atau sebaliknya tidak semestinya terhadap ideologi semata-mata tetapi boleh jadi  kepada cara dan pendekatan yang ditunjukkan oleh sesebuah parti terhadap sesuatu dasar atau isu yang wujud ; baik isu politik , kenegaraan, kegamaan, kebudayaan, pendidikan dan sebagainya.

Kecenderungan seseorang individu terhadap mana-mana parti politik itu juga tidak semestinya diukur dari segi penyertaan dan keahliannya semata-mata tetapi boleh terjadi dalam bentuk lain seperti perlakuan dan tindakan.

Petak membuang undi atau peti undi tidak memerlukan keahlian seseorang tetapi kecenderungan seseorang pengundi. 

Jika ada pihak yang menentang kerajaan mengenai sesuatu isu misalnya tidak semestinya menggambarkan penentangan terhadap ideologi parti yang mendukung kerajaan itu secara keseluruhannya , begitulah juga sebaliknya.

Oleh itu , pendirian yang `tidak kemana-mana' ini perlu diubah sepaya wujud suatu bentuk kecenderungan ke arah tertentu yang lebih khusus dan menasabah. Terpulang kepada selera masing-masing dan terpulang juga kepada partii-parti politik untuk mengambil peluang ini membentuk kecenderungan golongan tersebut .

Dalam hubungan ini sudah tentu siapa cekap dia dapat.

Parti mana yang merasa selesa dengan kedudukan mereka sekarang akan hanya melihat sahaja situasi ini dan membiarkannya berlalu  . 

Mana-mana parti politik yang merasa tidak selesa dengan situasi sekarang dan jangkaan pada masa akan datang akan merubut peluang dan raung ini .

UMNO/BN tunggu apa lagi.


Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...