Isnin, 16 Ogos 2010

Banjir lumpur di Kedah

Banjir lumpur sekali lagi melanda negeri Kedah Darul Aman. Kira-kira 20 kampung di daerah Sik dan Baling terlibat. Kampung-kampung berkenaan terletak di sempadan kedua-dua daerah tersebut. Kejadian kali ini dikatakan paling teruk dalam tempoh 40 tahun.

Sejauh ingatan saya pada tahun 1980-an pernah juga berlaku kejadian banjir lumpur ini yang dikaitkan dengan berlakunya hakisan ketika hujan lebat akibat dari penggondolan hutan balak di puncak gunung Jerai. Beberapa buah kampung di bawah kaki gunung tersebut dilaporkan terlibat.

Maknanya sama juga seperti apa yang dilaporkan berlaku di daerah Sik dan Baling sekarang iaitu disebabkan kegiatan pembalakan yang `tidak terkawal'..

Kita tahu bahawa pembalakan merupakan antara sumber terpenting ekonomi negeri . Justeru, ia hendaklah ditadbir urus dengan baik dan hendaknya juga mendepani isu bencana alam seperti ini secara rasional ,  bukan diwarnai sentimen ideologi politik .  

Pemimpin politik tertentu di Kedah diharap tidak terlalu ghairah cuba mengaitkan isu itu dengan masalah politik di Kedah kerana dibimbangi akan wujud implikasi tidak menggalakkan sekiranya pendekatan seumpama itu gagal. 

 .

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...