Jumaat, 20 Ogos 2010

Doa khutbah Jumaat sebenarnya untuk siapa, minta penjelasan

Antara percaya dengan tidak. Tetapi ada baiknya kalau kita andaikan apa yang didakwa itu benar-benar berlaku. Ini untuk memudahkan kita mendapat pemahaman yang lebih mendalam dari pihak berwibawa dari segi kehendak sebenar perlembagaan negara dan ajaran agama Islam.

Sebagai rakyat Malaysia kita amat sedih sekali dan sebagai seorang Muslim kita tercelaru apabila terdapat dakwaan bahawa seseorang yang hanya bergelar setia agung sebuah parti politik dan kebetulan sebagai KM bagi sebuah negeri disamakan kedudukan dan tarafnya dengan kedudukan Ketua Negara , yang juga  Ketua Agama Islam , di mana dijadikan sebahagian daripada doa dalam khutbah Jumaat .

Subahanallah . Masya Allah ! Betul ke cara itu dan boleh ke tu dari segi syarak?

Pada pandangan penulis isu ini bukan isu untuk suka-suka atau seronok-seronok sebagai bahan untuk berjenaka. Apatah lagi di bulan Ramadan al-mubarak ini.

Isu ini, jika benar berlaku, ia merupakan isu berat kerana melibatkan hukum syarak dan pemahaman umum terhadap hukum itu sendiri. 

Harap pihak - pihak berkenaan dan berkuasa agama Islam di mana-mana negeri pun di negara ini dapat memberi penjelasan kepada umum.

1 ulasan:

MomTom berkata...

ermmm... saya baca dlm malaysiakini, mereka menafikan tentang perkara ini. jd, sape betol sape salah ni?

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...