Sabtu, 7 Ogos 2010

Kenapa samakan UMNO dengan Pas

Dalam laporan akhbar arus perdana hari ini menyebut pemimpin tertinggi MCA mendakwa UMNO terikut-ikut dengan cara Pas menggunakan agama dalam meraih sokongan rakyat dan mengukuhkan kedudukaan parti itu.

Dengan sebab itu, katanya lagi UMNO telah menjadi sebuah parti konservatif disebabkan ingin bersaing dengan Pas dalam usaha meraih sokongan dan perhatian rakyat.

Saya kira ini satu dakwaan yang tidak wajar dan tidak berasaskan semangat setiakawan yang terjalin sejak lama. Sejauh ingatan saya ini juga merupakan dakwaan yang julung-julung kali dibuat oleh seorang pemimpin tertinggi sebuah parti komponen BN terhadap UMNO sejak kedua-duanya berkongsi kuasa memerintahkan negara.

Pada hal sebaliknya tidak pernah lagi sebelum ini seorang pun pemimpin UMNO secara terbuka melabelkan MCA atau parti-parti lain dalam BN dengan apa jua ungkapan yang menyakitkan hati.

Tidak tahulah apa motif sebenar di sebalik dakwaan tersebut tetapi apa pun sebarang dakwaan yang berbentuk menjatuhkan imej itu memang tidak wajar dilakukan sesama rakan sekumpulan, lebih-lebih lagi yang telah begitu lama berkawan baik.

Pemimpin UMNO pun kalau hendak dakwa MCA terikut-ikut dengan rentak DAP ketika mempertahankan atau seumpamanya mengenai isu-isu yang membabitkan orang Cina boleh berbuat demikian, namun mereka tidak pernah cuba melakukannya.

Oleh itu, buat apa pemimpin MCA sanggup melakukannya. Hormatilah prinsip setiakawan yang lama terjalin itu dan jangan jadi kawan makan kawan

Matlamat dan cara perjuangan antara UMNO dengan Pas sama sekali tidak sama. Semua orang politik dan kebanyakan rakyat tahu . Tak perlu diperjelaskan lagi. Cuma dari segi keahliannya sahaja mungkin hampir sama kerana kedua-duanya ditunjangi oleh orang Melayu dan bumiputera yang sebahagian besarnya beragama Islam.

Kesimpulannya UMNO bukan parti konservatif dan bukan parti pak turut.ke

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...