Sabtu, 21 Ogos 2010

Mendidik, mengajar, mendisiplin atau dipolitikkan ?

Sebuah jawatankuasa khas terpaksa ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan seorang pengetua sebuah sekolah menengah kebangsaan di Johor membuat ucapan `perkauman' baru-baru ini kepada pelajar-pelajarnya. Isu itu semacam diperbesarkan oleh pihak-pihak tertentu yang berkepentingan (politik).

Sebagai orang awam kita hanya mengetahui cerita menerusi media sahaja. Justeru dengan berpandukan  laporan media isu `perkauman' yang diperbesarkan itu ialah apabila beliau dikatakan mengungkapkan sesuatu kepada pelajar-pelajarnya yang bukan Melayu dalam nada `marah'.

Tak pasti kepada pelajar Melayunya . Bagaimanapun, antara guru dengan pelajarnya kadang-kadang ungkapan-ungkapan `sensitif' tu biasalah .Kalau tidak `sensitif' dari segi kaum, `sensitif' dari segi peribadi dan sebagainya.  Bukan benci tapi untuk mendidik (mendisiplin) . Sama seperti ibu bapa dengan anak-anaknya. ada kala marah dan ada kala suka.

Ketika kita belajar dulu-dulu pun berlaku juga perkara seperti itu . Cuma pada zaman itu tidak ada siapa yang akan mengeksploitasikan apa-apa perkara yang berlaku antara guru dengan pelajarnya di sekolah. Kerana memikirkan itu satu proses pengajaran dan pembelajaran.

Oleh itu , isunya di sini saya kira adalah isu `hubungan' antara guru dengan pelajar. , bukan isu kaum .

Di samping itu sebagai seorang pengetua dan guru saya rasa tanggungjawabnya bukan semata-mata untuk  mentadbir dan mengurus hal ehwal sekolah, akademik, kakitangan tetapi juga untuk mendidik beribu-ribu pelajarnya  .

Dari satu sisi lain pula guru dan pengetua itu sendiri adalah manusia biasa. Pasti ada kelemahannya. Ada pelbagai keadaan emosinya serta pelbagai situasi persekitarannya seperti masalah disiplin pelajarnya yang melampau , tekanan dalam tugas dan tanggungjawabnya , masalah prestasi akademik dan lain-lain di sekolahnya yang tidak memuaskan hatinya dan sebagainya lagi. 

Semua aspek ini saya kira patut kita sama-sama lihat ; terutama sekali yang berkaitan dengan hubungan guru / pemgetua dengan pelajar-pelajarnya dan juga emosi seorang guru dengan pelajar-pelajarnya.

Bagi saya biasalah seorang guru marahkan pelajar-pelajarnya dalam bentuk apa sekalipun. Pasti mereka tidak pernah berniat untuk bermusuh dengan pelajar-pelajar mereka sendiri. Lebih-lebih pun sekadar untuk mendisiplinkan sahaja..

Saya kira kita janganlah terlalu berpolitik sangat sehingga perkara hendak mendidik dan mengajar anak-anak kita pun kita bawa masuk dalam bakul politik berkepentingan.

Justeru kenyataan ketua pemuda UMNO, amat-amat dikesali. Kenapa dia minta hukuman begitu `keras' dijatuhkan ke atas pengetua terbabit. Bunyi macam timbalan pendakwa raya sahaja. Saya bukan nak bela pengetua berkenaan, tapi cara seorang `pemimpin bangsa'  itu bercakap semacam penuh dengan muslihat politik .

Saya rasa cukuplah apa yang telah berlaku.dan jangan tambah lagi dengan kenyataan dan tindakan yang tidak membawa untung apa-apa kepada masyarakat  .

Janganlah panaskan lagi keadaan . Menteri pelajaran dan timbalannya orang Johor. Bagi mereka uruskan . Apa pun diharapkan tidak ada  muslihat politik dan kepentingan peribadi di sebaliknya.  .

Tiada ulasan: