Khamis, 26 Ogos 2010

`Duit raya' RM500, antara nilai emosi dan material warga emas

Dua kategori rakyat Malaysia akan mendapat `duit raya' sebanyak RM500 setiap seorang daripada kerajaan menjelang Aidilfitri ini . Mereka adalah terdiri dari sebahagian besar kakitangan kerajaan yang sedang berkhidmat dan bekas kakitangannya (pesara).

Kategori yang masih berkhidmat adalah membabitkan 1.24 juta orang yang terdiri dari kumpulan sokongan serta kumpulan pengurusan dan profesional (gred 1 hingga 54) , walaupun sebahagian dari mereka mendapat elaun keraian.setiap bulan.

Sebanyak 590,000 pesara juga difahamkan akan mendapat `habuan' yang sama . Saya termasuk dalam kategori kedua ini dan lantaran itu saya amat berterima kasih kepada kerajaan dan bersyukur ke hadrat Allah SWT di atas limpahan rahmat-Nya itu.


Kerajaan difahamkan akan membelanjakan sebanyak RM934.6 juta bagi tujuan itu iaitu untuk kakitangan yang masih berkhidmat sebanyak  RM639.6 dan untuk pesara RM295 juta.

RM500 adalah jumlah yang agak besar bagi diri saya, meski pun nilai pasarannya tidak seberapa. Begitulah perjalanan emosi seorang warga emas. Nilai suatu `penghargaan' dan `penghormatan' itu melebihi nilai-nilai material lain bagi  mereka . Saya percaya kebanyakan warga emas mempunyai emosi seperti ini. 

Yang tidak diumumkan mendapat bantuan `duit raya' tersebut ialah kumpulan Jusa dan Turus..

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...