Isnin, 30 Ogos 2010

Secebis kenangan menyambut hari kemerdekaan

Esok 31 Ogos, hari ulang tahun kemerdekaan negara ini. Teringat semasa bekerja dulu telah beberapa tahun menyertai `pasukan perbarisan' jabatan yang mengandungi kira-kira 20 orang itu dan diketuai sendiri Pengarah.

Berlatihlah kami beberapa minggu berkawat supaya hayunan kaki dan tangan menjadi selari dan serentak. Maklumlah kami bukan dari pasukan beruniform. Patut-patutlah... 

Selalunya upacara perbarisan dan menaikkan bendera diadakan perkarangan stadium darul aman dan kawasan sekitarnya di Alor Setar. Seronok juga sekalipun usia ketika itu sudah melewati 40-an. Dapat juga  berkongsi pengalaman dan perasaan ketika menyambut hari kemerdekaan di samping dapat berinteraksi dengan rakan-rakan dari pelbagai jabatan kerajaan yang lain dan juga swasta.

Kini ia sudah tiada lagi. Ramai dari rakan-rakan `pasukan' itu pun sudah sama-sama bersara, yang tinggal hanya beberapa lagi yang masih bekerja . Ucapan kepada rakan-rakan yang masih bekerja dan menyertai pasukan perbarisan selamat berkawat ...dan menyambut hari kemerdekaan....merdeka..merdeka...merdeka.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...