Ahad, 1 Ogos 2010

Skuad pantau , berfaedah atau membazir ?

Kerajaan akan menubuhkan dua skuad pemantau di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan di bawah pejabat Ketua Setiausaha Negara (KSN) bagi memantu kakitangan awam yang disyakki `curi tulang' di lokasi-lokasi tertentu sekitar Puterajaya. Ia adalah ekoran komplen oarng ramai terhadap kakitangan awam bersembang lama di kafetaria dan berkeliaran di pusat membeli belah.

Pasukan tersebut difahamkan akan turut berkeliaran dan lepak di kawasan-kawasan yang dikenal pasti adanya kakitangan yang curi tulang . Pasukan Pemantau akan menahan sesiapa yang disyakki dan seterusnya diserahkan kepada jabatan masing-masing untuk tindakan lanjut setelah butiran peribadi direkodkan.

Saya tertanya-tanya siapakah yang akan dilantik menjadi skuad berkenaan ? Sekiranya dilantik dari kalangan yang sudah ada jawatan tertentu dan tugas hakiki maka siapa pula yang akan menjalankan tugas hakiki mereka ? Adakah mereka akan dibayar elaun khas dan sebagainya,

Sekiranya mereka sudah ada tugas hakiki, adakah mereka juga akan curi tulang kerana tinggalkan kerja di pejabat dan keluar pejabat melilau di sana sini semata-mata mencari orang lain yang curi tulang ; lalu orang ramai (orang lain) yang tidak mengenali mereka menganggap mereka juga curi tulang . 

Andainya ini terjadi , timbul pula persoalan siapa pantau siapa ? Ini kerana isu ini pun timbul dari orang ramai, bukan ketua jabatan berkenaan yang lebih arif tentang jenis dan bentuk tugas kakitangan masing-masing.

Bagi saya penubuhan skuad seumpama itu mengundang lebih banyak lagi persoalan , sedangkan apa yang dikomlenkan itu, jika benar sekali pun berlaku, cuma sedikit sahaja . Apa salahnya ketua jabatan masing-masing yang mengambil tindakan mengikut budi bicara masing-masing dengan beralaskan peraturan dan kuasa yang sedia ada.

Justeru, timbul persoalan sama ada langkah ini satu kebaikan atau satu pembaziran ? 

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...