Ahad, 19 September 2010

Saranan Najib hendaklah disambut pemimpin lain

Datuk Seri Najib dalam suatu ucapan pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri di kawasan Parlimennya kelmarin dipetik media sebagai berkata, "Pemimpin juga perlu berhemah dan sentiasa sanggup bersama rakyat tanpa mengira masa, terutama ketika mereka berada di dalam kesusahan".

Oleh itu, kata beliau lagi, " apabila musibah atau mala petaka menimpa rakyat, pemimpin seharusnya berada di barisan hadapan dan menjiwai kesusahan rakyat serta membantu mereka".

Kata-katanya itu mengingatkan saya ketika belajar sedikit mengenai komunikasi / perhubungan awam dulu, kepada istilah "masuk ke dalam kasut", jika ingin merasai penderitaan orang lain.

Kaedah ini sebenarnya telah lama diamalkan oleh para pemimpin kita di semua peringkat, cuma ada sedikit sahaja yang tidak mahu berbuat begitu, mungkin mereka berasa sombong atau `merak'  dengan kedudukan dan jawatan yang dipegangi mereka.

Justeru jika golongan ini dapat disingkirkan dari arus perdana politik negara saya yakin rakyat tidaklah sangat benci kepada parti politik arus perdana seperti Umno.

.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...