Sabtu, 2 Oktober 2010

Cari jalan atasi kemalangan maut polis akibat kejar mat rempit

Seorang pegawai polis dilaporkan meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya ketika `mengejar' mat rempit di suatu kawasan di ibu kota kelmarin. Kejadian berlaku dikatakan kerana terlanggar dengan sebuah kenderaan yang keluar secara tiba-tiba di suatu simpang.

Cerita kemalangan pegawai polis atau anggotanya akibat mengejar mat rempit  atau sebagainya , malah sehingga membawa maut rasanya tidaklah boleh lagi dianggap sebagai kes terpencil, kerana sejak kebelakangan ini kejadian seumpama ini agak kerap berlaku. Kita pun turut bersimpati serta merasa sedih dengan kemalangan seperti itu, namun apa boleh buat.

Oleh itu , jika boleh , kita nak cadangkan kepada pihak berwajib agar mana-mana pegawai atau anggota polis nak kejar mat rempit atau seumpamanya gunakanlah kenderaan yang ada siren. Bunyikan siren agar pengguna jalan raya lain tahu bahawa di sana ada polis sedang bertugas dalam keadaan `kritikal' dan justeru mereka harus berwaspada dan memberi laluan sepenuhnya. Ini supaya alasan `tidak nampak', `tidak tahu' dan sebagainya tidak wujud lagi. Kerjasama seperti ini rasanya amat perlu. 

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...