Isnin, 18 Oktober 2010

CUEPACS ! Jangan hanya minta bonus sahaja, perjuangkan sama nasib pekerja kontrak.

Semacam tiada agenda lain bagi CUEPACS, justeru setiap kali belanjawan negara dibentangkan tuntutan yang dibuat ialah supaya bonus dua bulan gaji dibayar kepada kakitangan kerajaan. Gejala tuntutan bonus dua bulan gaji itu menyebabkan PM terpaksa menjelaskan secara terbuka sebab-sebab ketidakbolehan kerajaan memenuhi tuntutan itu selepas pembentangan belanjawan 2011 baru-baru ini  Bagaimanapun sagu hati dibayar juga sebanyak RM500 kepada setiap kakitangan kerajaan sehingga Gred 54 , termasuk pesara . All-hamdulillah, syukur !

Bukanlah tidak boleh sama sekali membuat tuntutan bonus itu tapi adakah itu sahaja kerja CEUPACS , sedangkan kalau tidak silap saya masih terdapat 50,000 pegawai/kakitangan kerajaan yang perkhidmatannya masih bertaraf  KONTRAK yang mana bukan sahaja di peringkat sokongan tetapi juga peringkat pengurusan dan profesional Gred 41dan lain-lain.

Sayugia diambil perhatian bahawa selagi  seseorang berada dalam perkhidmatan kontrak kedudukan masa depannya terlalu kabur berbanding dengan perkhidmatan tetap dan berpencen. Mengapa dalam hal ini tidak nampak kesungguhan daripada CEUPACS memperjuangkan nasib mereka  ?

Sesungguhnya memperjuangkan nasib mereka itu adalah lebih baik daripada memperjuangkan bermati-matian mengenai bonus tahunan dua bulan gaji. Apakah kerana mereka daripada kelompok `kecil' dan barangkali kerana bukan dari golongan `orang kuat'   CEUPACS menyebabkan perjuangan nasib mereka hanya timbul sekali sekala sahaja ?

Pada pandangan saya CUEPACS perlulah berusaha bersungguh-sungguh supaya skim kontrak itu dikaji semula oleh pihak kerajaan atau memastikan bahawa mereka yang berada di dalam perkhidmatan kontrak itu diserapkan ke perkhidmatan tetap dalam tempoh tertentu agar masa depan mereka tidak begitu kabur seperti sekarang. Kita kena ingat bahawa mereka pun ada anak bini yang perlu diberi nafkah dan pelajaran. Bayangkan kalau kita sendiri berada di tempat mereka ? 

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...