Khamis, 14 Oktober 2010

Guna ISA untuk pengancam keselamatan negara satu tindakan betul

Pihak berkuasa keselamatan negara menahan sembilan individu kelmarin yang terdiri daripada tujuh staf jabatan imigresen dan dua warga asing yang tidak didedahkan identiti negara mereka di bawah ISA kerana didakwa terlibat dengan sindiket penyeludupan `orang asing' ke negara ini yang dipercayai boleh menjejaskan keselamatan negara; atau dengan kata-kata lain sebagai mengkhianati kedaulatan negara ini menerusi perbuatan mereka.

Seluruh rakyat Malaysia wajar sekali menghormati dan mengalu-alukan tindakan tersebut demi menjunjung kedaulatan negara dan memelihara perhubungan baik antara rakyat . Barangkali itulah `hukuman' yang agaknya lebih setimpal dengan perbuatan seperti itu.

Namun tindakan seumpama juga amat diharapkan agar dapat dilakukan ke atas mereka yang melakukan perbuatan yang hampir sama iaitu yang menghina lagu Negaraku, Perlembagaan Negara, Raja-raja Melayu, Agama Islam, Hak Peribumi mengikut Perlembagaan dan sebagainya yang semuanya itu boleh disimpulkan sebagai bersifat antinasional dan mengapi-apikan perasaan perkauman di kalangan rakyat berbilang kaum dan agama negara ini . 

Apakah perbuatan mereka itu tidak boleh ditakrifkan sebagai sebahagian daripada bentuk ancaman terhadap keselamatan negara dan apakah mereka itu tidak wajar diberikan hukuman yang sama untuk diberikan `kursus sivik' di tempat yang sama ?  

Tiada ulasan: