Sabtu, 9 Oktober 2010

Terima sahajalah teguran terbuka Tengku Nan tu !

Pemuda dan Puteri UMNO telah ditegur secara terbuka oleh setiausaha agung UMNO sendiri, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansur, baru-baru ini di ats sikap mereka yang digambarkan sebagai berjuang hanya untuk `mengejar jawatan' , termasuk jawatan dalam kerajaan.

Teguran itu mendapat reaksi `kurang positif' oleh kedua-dua pemimpin sayap itu sepertimana laporan media hari ini, terutama pemimpin pemuda yang nampak macam nak marah saja. . Bagi rakyat biasa teguran terbuka itu ada baiknya , lebih-lebih lagi apabila ia datang daripada seseorang yang sudah lama dalam parti dan bermula dari bawah pula. Pastilah beliau sudah lama memerhati sikap atau cara orang muda bekerja dan bertindak dan barangkali juga sudah lama terbuku di hatinya sesuatu yang kedua-dua sayap itu patut buat tapi tak buat. .

Mungkin juga selaku orang `tua' dan orang `lama' beliau sudah menoleh ke kiri dan ke kanan, ke atas dan ke bawah sebelum membuat teguran terbuka itu. Mesti ada sebabnya. Kalau tidak tak kan beliau sanggup berbuat demikian,

Oleh itu apalah salahnya jika beliau buat teguran seperti itu. dan pemimpin kedua-dua sayap itu patut terimalah  sahaja teguran itu dan cuba muhasabah diri sendiri . Memang pun sejak ke belakangan ini tindak tanduk kedua-dua sayap itu, terutama sejauh yang berkaitan dengan isu-isu yang membabitkan kepentingan orang Melayu dan Islam, tidak nampak menyerlah pun. Orang kampung pun tahu. Jadi tak usahlah berkata itu dan ini lagi. Diam sahaja cukuplah.   

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...